.gif)
Ze wil bij de invulling van dit beleid ook mensen betrekken die om verschillende redenen ervaringsdeskundig zijn of ervaringskennis hebben, nog zoekende zijn naar herstel van hun identiteit of die al hebben hervonden.
Mensen die leven met beperkingen, trauma of bijzondere omstandigheden of een mix hiervan. En mensen die werken aan herstel van psychische kwetsbaarheid of daarvan hersteld zijn en ervaringswerkers voor anderen zijn.
Zelfstandig werken aan een wederkerige verbinding met elkaar.
De afgelopen jaren stelde Coloci haar kennis en platform beschikbaar aan zeer diverse groepen Amsterdammers die onafhankelijk en zonder verplichtingen wilden werken aan een nieuwe of betere wederkerige en duurzame verbinding tussen mensen in de eigen buurt of vanuit een specifiek thema. Deze mensen leerden vanuit hun idee de collectieve motieven voor participatie kennen, deze centraal te stellen, activiteiten te ontwikkelen en hoe je deze kunt delen met anderen. Op een wijze zonder daarbij iemand uit te sluiten en zonder dat mensen prooi van elkaar of derden worden. Deze initiatieven betreffen alle soorten Amsterdammers, met of zonder beperkingen of kwetsbaarheden.
Er zijn nieuwe onafhankelijke netwerken ontstaan en deze breiden gestaag verder uit. Denk daarbij aan stadsdorpen en andere buurtinitiatieven waaronder een nieuw concept buurt GGZ. Waarbij ervaringsdeskundigheid en ervaringswerkers een vernieuwende en voor velen nog ‘onconventionele’ bijdrage leverden aan een nieuwe werking van de geestelijke zorg dichtbij, in eigen de buurt. Wat als je de verbinding niet alleen met de samenleving, maar ook in en met jezelf kwijt bent? Hoe vind je die en bovenal je motivatie terug?
In al deze kleinschalige netwerken draait het niet meer om persoonlijke profilering maar wat je ongeacht je rol, relatie of functie voor elkaar wilt en kunt betekenen en doen. Samen zijn, doen en delen.
Medio 2018 zijn er veel en verschillende gesprekken geweest met mensen die door een diversiteit van diepe dalen zijn geweest. Vaak door verlies van een vorm van identiteit, maar hebben leren accepteren dat hun verlies niet blijvend is en dat er nog voldoende zingeving is om zich door te ontwikkelen. Deze mensen kennen we als ervaringsdeskundigen, mensen die kunnen reflecteren op hun eigen ervaringen en die inzetten om anderen te ondersteunen. Over hoe deze kennis en het gedachtegoed en aanpak van Coloci kan bijdragen aan de invulling van de doelstelling van de gemeente.
Deze gesprekken hebben geleid tot het initiatief en platform ‘Gewoon gelukkig leven in Amsterdam’.